Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Polityka prywatności Sklepu Internetowego Tekstylarium

I. Postanowienia ogólne

1. Niniejsza polityka prywatności Sklepu Internetowego ma charakter informacyjny, co oznacza, że nie jest ona źródłem obowiązków dla Użytkowników Sklepu Internetowego.

2. Administratorem danych osobowych zbieranych poprzez Sklep Internetowy jest Natalia Matysiak, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą LUNA Natalia Matysiak z siedzibą pod adresem ul. Myśliwiecka 47a/1, 62-200 Gniezno – zwana dalej Administratorem. Przedsiębiorstwo wpisane jest do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej Rzeczypospolitej Polskiej pod numerem NIP: 7842209112 REGON: 300484773.

3. Dane osobowe są przetwarzane zgodnie z przepisami Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i RadyUE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. oraz ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz.U. Nr 133, poz. 883 ze zm.).

II. Cel przetwarzania

1. Administrator  przetwarza dane osobowe w celu prawidłowego wykonania umów zawartych w ramach Sklepu Internetowego poprzez serwis www.tekstylarium.pl. Co oznacza, że dane te są potrzebne w szczególności do:
- zarejestrowania się w Sklepie Internetowym
- zawarcia umowy
- dokonania rozliczeń
- dostarczenia zamówionego przez Użytkownika towaru
- korzystania przez Użytkownika z wszelkich uprawnień konsumenckich (np. odstąpienie od umowy, rękojmia)

2. Dane osobowe są przetwarzane za zgodą Użytkownika, wyrażoną w chwili rejestracji i/lub potwierdzenia dokonania w zakupu w Sklepie Internetowym.

III. Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

1. Administrator przetwarza następujące dane, których podanie jest niezbędne do zalogowania w Sklepie Internetowym:
-imię i nazwisko
-adres e-mail

2. Administrator przetwarza następujące dane, których podanie jest niezbędne do dokonania zakupów w Sklepie Internetowym:
- imię i nazwisko
- adres e-mail
- adres dostawy
- numer telefonu

3. Administrator przetwarza następujące dane, których podanie jest opcjonalne podczas dokonania zakupów w Sklepie Internetowym:
- data urodzenia
- NIP (w przypadku żądania wystawienia faktury zgłoszonego przez przedsiębiorcę)
- adresu rozliczeniowego (w przypadku żądania wystawienia faktury przez przedsiębiorcę lub osobę fizyczną)

4. W przypadku odstąpienia od umowy bądź uznania reklamacji, gdy zwrot należności następuje bezpośrednio na rachunek bankowy Użytkownika niezbędne jest podanie numeru rachunku bankowego w celu dokonania zwrotu należności.

IV. Prawa Użytkownika

1. Użytkownik może w dowolnym momencie wycofać swoją zgodę – bez podawania przyczyny. Żądanie może dotyczyć wskazanego celu przetwarzania, np. otrzymywanie informacji handlowych, ale może też dotyczyć wszystkich celów przetwarzania. Wycofanie zgody co do wszystkich celów przetwarzania spowoduje, że zostanie usunięte konto Użytkownika w Sklepie Internetowym, a jego dane nie będą przetwarzane. Wycofanie zgody nie wpłynie na dotychczas dokonane czynności.

2. Użytkownik może w dowolnym momencie żądać usunięcia swoich danych. Żądanie usunięcia danych spowoduje, że zostanie usunięte konto Użytkownika w Sklepie Internetowym, a jego dane nie będą przetwarzane. Wycofanie zgody nie wpłynie na dotychczas dokonane czynności.

3. Użytkownik może w dowolnym momencie wyrazić sprzeciw przeciwko przetwarzaniu swoich danych w zarówno w całości jak i we wskazanym celu. Sprzeciw nie wpłynie na dokonane już czynności. Wniesienie sprzeciwu spowoduje usunięcie konta  Użytkownika w Sklepie Internetowym, a jego dane nie będą przetwarzane.

4. Użytkownik może zażądać ograniczenia przetwarzania danych osobowych przez określony czas i/lub w określonym zakresie. Żądanie to nie wpłynie na dotychczas dokonane czynności.

5. Użytkownik może w dowolnym momencie zażądać poprawienia bądź sprostowania swoich danych osobowych.

6. Użytkownik może zażądać przekazania posiadanych danych do innego podmiotu.

7. Użytkownik może w dowolnym momencie zażądać informacji o zakresie przetwarzania przez Sklep Internetowy  jego danych osobowych.

8. Administrator ma obowiązek poinformować Użytkownika nie później niż w ciągu miesiąca od otrzymania każdego z żądań (punkty 1-7) o podjętych działaniach.

V. Czas przechowywania danych osobowych

1. Dane osobowe Użytkownika przechowywane są do momentu usunięcia konta Użytkownika w Sklepie Internetowym. Usunięcie konta może nastąpić na żądanie Użytkownika oraz w przypadku wycofania przez niego zgody na przetwarzanie danych, zgłoszenia sprzeciwu co do przetwarzania jego danych osobowych lub zażądania przez Użytkownika ich usunięcia.

2. W bazie danych pozostaną informacje archiwalne o zawartych przez Użytkownika transakcjach, których przechowywanie związane jest obowiązującymi przepisami prawa.

VI. Powierzenie przetwarzania danych

1. Administrator może powierzać przetwarzanie danych osobowych podmiotom współpracującym w zakresie niezbędnym do realizacji transakcji, np. przygotowania zamówionego towaru, dostarczenia przesyłek lub przekazywania informacji handlowych pochodzących od Administratora (ostatni zakres dotyczy Użytkowników, którzy wyrazili zgodę na otrzymywanie informacji handlowych).

2. Dane osobowe Użytkowników, poza celami wskazanymi w niniejszej Polityce Prywatności nie będą w żaden sposób udostępniane osobom trzecim, w tym w szczególności nie będą przekazywane innym podmiotom, w celu przesyłania materiałów marketingowych osób trzecich.

3. Dane osobowe Użytkowników Sklepu Internetowego nie są przekazywane poza obszar Unii Europejskiej.

VI. Cookies

Sklep Internetowy używa plików „cookies". Cookies są małymi plikami umożliwiającymi urządzeniem używanym do przeglądania sieci Internet (np. komputer, smartfon, etc) zapamiętywanie specyficznych informacji dotyczących używanego urządzenia. Informacje zarejestrowane w plikach cookies są używane m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do Waszych indywidualnych potrzeb. Ustawienia dotyczące cookies możecie zmienić w swojej przeglądarce internetowej. Jeżeli ustawienia te pozostaną bez zmian, pliki cookies zostaną zapisane w pamięci urządzenia. Zmiana ustawień dotyczących plików cookies może ograniczyć funkcjonalność Serwisu.

VII. Kontakt w sprawie danych osobowych

Wszelkie zgłoszenia czy żądania dotyczące danych osobowych Użytkownik może zgłaszać:

- w wiadomości e-mail: ochronadanych@tekstylarium.pl
- poprzez formularz kontaktowy w serwisie
- listownie na adres: LUNA Natalia Matysiak, ul. Reymonta 13, 62-200 Gniezno